Wanneer u een thermodynamische warmtepomp overweegt, zijn uw prioriteiten waarschijnlijk het besparen op energiekosten, het terugverdienen van uw investering binnen een redelijk tijdsbestek en het bijdragen aan milieubehoud. Of het nu uw doel is om het gasverbruik geheel of gedeeltelijk te elimineren, er zijn veelzijdige opties beschikbaar. U kunt kiezen voor een thermodynamische warmtepomp die uw CV-ketel volledig vervangt en daarmee een totaaloplossing biedt. Als alternatief zijn er meer kosteneffectieve alternatieven, zoals systemen die uitsluitend zijn ontworpen voor warm water of kleinere installaties zoals de Solarbox-2, die dient als ondersteuning voor de centrale verwarming. Dankzij de flexibiliteit in deze keuzes kunt u uw selectie afstemmen op uw specifieke behoeften en duurzaamheidsdoelstellingen.
Voordelen van een thermodynamische warmtepomp
- Verwarmt efficiënt tot 65ºC zonder de noodzaak van extra verwarming.
- Behoudt optimale functionaliteit, zelfs onder winterse omstandigheden.
- Panelen zijn veelzijdig en geschikt voor binnen- en/of buitengebruik.
- Maakt gebruik van geavanceerde energietechnologie, erkend en gecertificeerd.
- Energieabsorptie vindt plaats aan beide zijden van het paneel, met een aanzienlijke verdamper die wordt ondersteund door potentiële zonnestraling, waardoor het mogelijk een van de meest efficiënte systemen is, zoals blijkt uit een COP van maximaal 7.
- Realiseert een snelle terugverdientijd met een energiebesparing van 90%.
- Gebruikt een niet-giftig koudemiddel voor milieubescherming.
- Toont hoogwaardige bouwstandaarden.
- Werkt geruisloos bij buitengebruik.
- Lichtgewicht en eenvoudig te installeren panelen, met een gewicht van slechts 7,6 kg.
- Panelen zijn zorgvuldig vervaardigd uit corrosiebestendig geanodiseerd aluminium.
- Vereist minimaal onderhoud, aangezien de panelen zichzelf reinigen.
- De boiler voor warm water is vervaardigd uit duurzaam roestvrij staal.
- De compacte warmtewisselaar is vervaardigd uit veerkrachtig roestvrij staal.
- Uitgerust met hoogwaardige compressoren. (Copeland, Danfoss, e.a)
- Geschikt voor buitengebruik.
- Beschikt over een thermostatisch expansieventiel voor nauwkeurige temperatuurregeling.
- Bevat maatregelen tegen legionella en veiligheidsweerstand.
- Wordt geleverd met een royale garantie van 10 jaar op de panelen en 2 jaar op de warmtepomp
Factoren
Het streven om volledig van gas af te stappen is begrijpelijk, maar het is wellicht niet in alle situaties haalbaar. Er zijn tal van factoren die een rol spelen bij het selecteren van de juiste thermodynamische warmtepomp. Hier vindt u belangrijke informatie om u te helpen bij het maken van de beste keuze, omdat elke situatie uniek is.
Indien u nog steeds vragen heeft, nodigen wij u uit om contact met ons op te nemen. Wij staan klaar om u verder te assisteren.
Ruimte
Voor de installatie van thermodynamische panelen is ruimte vereist. Een thermodynamisch paneel heeft afmetingen van 200 cm breed en 80 cm hoog. Om een huis volledig van gas te voorzien (inclusief CV en warm water), zijn soms wel 16 van deze panelen nodig. Voor enkel warm water is doorgaans één of soms twee thermodynamische panelen voldoende. De panelen kunnen worden geplaatst op het dak, aan de muur, in een rek op een plat dak, eigenlijk overal waar ruimte beschikbaar is, met bij voorkeur de voorkeur voor buiteninstallatie.
Belangrijk om op te merken is dat de thermodynamische warmtepomp groter is dan de traditionele CV-ketel, wat ook ruimte vereist. Houd er rekening mee dat de warmtepomp voor de CV redelijk wat geluid produceert, variërend tussen 50-65 dB.
Let op: een thermodynamisch paneel fungeert als de verdamper van de warmtepomp, en deze componenten zijn op elkaar afgestemd. Het is niet mogelijk zomaar een extra paneel toe te voegen voor meer capaciteit.
Gasverbruik
Weet u wat uw gasverbruik is? Dit kan uw keuze aanzienlijk vergemakkelijken. Uiteraard streeft u naar een installatie die zich op redelijke termijn terugverdient. Op dit moment bedraagt de gasprijs tussen de €1,30 en €2,- per kubieke meter (inclusief alle belastingen), en er zijn plannen om de gasprijs de komende 5 tot 10 jaar te verdrievoudigen! Of uw gasverbruik nu hoog of laag is, wij bieden voor elke situatie een passende thermodynamische warmtepomp.
Uw woning
Is uw woning wel geschikt? Elke warmtepomp functioneert als een lage temperatuur verwarming. Het is essentieel dat uw woning voldoende geïsoleerd is. Als er onvoldoende isolatie en dubbel glas aanwezig is, zal het met een warmtepomp moeilijk zijn om de gewenste warmte te behalen. Dit geldt zelfs voor onze hoge temperatuur warmtepomp van 75 graden. U kunt dit eenvoudig testen door uw huidige CV-ketel in te stellen op 55 graden. Als uw huis dan nog steeds comfortabel warm blijft, is het ook mogelijk om te verwarmen met een warmtepomp.
Opmerking: Hoe lager u de verwarming instelt, hoe lager uw energiekosten zullen zijn. Dit geldt voor zowel een warmtepomp als een CV-ketel. Als het moeilijk is om uw huis warm te krijgen, is een TD heet water systeem mogelijk geschikt, evenals zonnecollectoren/heatpipes.
Systeem
Wilt u één warmtepomp voor zowel CV als heet water, of geeft u de voorkeur aan twee afzonderlijke systemen? Ons advies, zoals van toepassing in 2017, is om twee gescheiden systemen te overwegen. Dit komt doordat er op elke thermodynamische en luchtwarmtepomp subsidie beschikbaar is, waardoor de investering eigenlijk niet hoger uitvalt dan bij een systeem voor CV in combinatie met heet water. Een bijkomend voordeel van een gescheiden systeem is dat dit efficiënter werkt en eenvoudiger in te stellen is.
Alternatief
Zonnecollectoren of heatpipes kunnen een uitstekend alternatief zijn! Deze systemen zijn al vele jaren op de markt, maar worden wellicht een beetje over het hoofd gezien. Ze werken uitsluitend op basis van zonlicht, maar helpen aanzienlijk bij het aanzienlijk verminderen van uw gasverbruik. Dit systeem maakt gebruik van een voorraadvat dat wordt verwarmd door de zon. Het opgewarmde water dient als voorverwarming voor uw CV-ketel. Als het water voldoende warm is, hoeft uw ketel niet te verwarmen. Als het slechts beperkt warm is, verwarmt uw ketel bij tot de gewenste temperatuur. Dit systeem kan ook worden gecombineerd met een TD warmtepomp.
Een combinatie van een thermodynamische of lucht warmtepomp en zonnecollectoren vormt eveneens een zeer efficiënte oplossing. Een zonnecollector wordt opgewarmd door de zon en verbruikt minder stroom dan een warmtepomp. Hierdoor zijn uw elektriciteitskosten lager dan wanneer u alleen een warmtepomp zou gebruiken.
Geluid
Onze luchtwarmtepompen zijn monoblocks. Dit betekent dat de luchtwarmtepomp buiten staat en geen aparte binnenunit heeft. Het verschil ten opzichte van thermodynamische systemen is dat het (zeer beperkte) geluid zich buiten bevindt.
Voorbeeld
Om te berekenen welke thermodynamische warmtepomp geschikt is voor uw situatie, kunt u uitgaan van het thermisch vermogen dat nodig is om uw woning te verwarmen. Neem daarbij in overweging dat een redelijk goed geïsoleerde woning doorgaans 100 Watt per vierkante meter vereist. Bij zeer goed geïsoleerde woningen kan dit zelfs teruggebracht worden tot 50 Watt per vierkante meter, en bij passiefhuizen zelfs tot 25 Watt per vierkante meter. U kunt ook rekenen in kubieke meters (m3) en daarbij 20 tot 30 Watt per kubieke meter overwegen, afhankelijk van uw isolatie.
Als voorbeeld, stel dat u een te verwarmen oppervlakte van 120 m2 heeft. Dit komt neer op 120 m2 x 50 Watt = 6000 Watt, oftewel 6 kW aan thermisch vermogen. In dit geval zijn er 3 mogelijke oplossingen:
- Een SolarBlock 12 (met 12 thermodynamische panelen die 9,2 tot 16,6 kW aan thermisch vermogen leveren).
- Vier keer de Solar box-2. Elke Solar box-2 levert 1,5 kW bij -7, waardoor u in totaal ook 6 kW beschikbaar heeft.
- Een Aquapura inverter 12 monoblock luchtwarmtepomp ( 6,9kW bij -7 buitentemperatuur).
In dit voorbeeld zijn de Solar boxen wellicht een betere oplossing, omdat ze vanwege hun afzonderlijke subsidies vaak kostenefficiënter zijn in aanschaf dan de SolarBlock 12. Het is echter raadzaam om uw eigen installateur te raadplegen, omdat dit ook deel uitmaakt van zijn expertise en werkzaamheden.